Fångas i TV med orakade armhålor – Då förtjänar du att mobbas och trakasseras på internet


Igår under Melodifestivalens final fångades en kvinna på bild i publiken. Hon hade orakade armhålor, stod och hoppade glatt och var överlycklig över Loreen vann. Det var en underbar kväll för henne. Där var hon och såg en artist hon älskade, en artist som dessutom vann. Hon såg överlycklig ut och det var förmodligen en av de roligaste kvällarna under året för henne.

Ett tag. Strax efter Melodifestivalen bestämde sig Facebookanvändaren JohnCaptainBatmanStrandberg att publicera en bild på henne för att offentligt håna henne. Print screen är tagen ifrån inatt. Vid den stunden hade över 1700 “gillat” bilden och 117 personer hade delat den på sina egna profiler. De flesta med syfte att håna. Med ord som att hon är ett äckel. Efterbliven. Borde skämmas. Att hon var pinsam. En del delade i syfte att försvara henne – Men majoriteten hånade. Här är tråden om ni vill se själva.

Jag blev väldigt illa berörd av detta. Personligen hade jag inte ens noterat att den här kvinnan hade håriga armhålor när jag tittade på programmet. Jag såg en glad tjej. Jag brukar inte fästa större vikt i hur människor väljer att se ut, speciellt inte om det är något så trivialt som en armhåla. Men jag insåg snabbt att folk inte riktigt hade samma åsikt som jag i detta.

En orakad armhåla var fel. Och om man hade en orakad armhåla i TV – Då var det väldigt provocerande och man förtjänade, bannemig, att tryckas ner för det. I alla fall enligt de här personerna. Alla bilder är print screen från en offentlig tråd på Facebook och alla har alltså redan valt, i ett offentligt sammanhang, att med namn och bild mobba en tjej synligt för hela Sveriges befolkning.

Detta är från inatt. Idag har det, naturligtvis, blivit värre.

En del försökte resonera med bilduppladdaren. De talade om att hår är naturligt och att ingen människa förtjänade att hånas för deras val. Det sades att det var elakt och att man sårade hennes känslor. John CaptainBatman Strandberg, bilduppladdaren, höll inte med. Han svarade såhär:

John CaptainBatman Strandberg:

“Agnes Edvall Men snälla rara du… Jag är fullt medveten om vad en armhåla är och vad den har för funktion för kroppen! Och jag är nästan säker på att du har kommenterat en tjejs rumpa, mage, bröst osv…. någon gång i ditt liv och sagt att den ser konstig ut. Dessa kroppsdelar har ALLA människor på jorden och det är något man inte kan ta bort utan att göra STORA åtgärder. På senare år så har människan inbillat sig om att det är ofräscht att vara svettig, vara fet i håret osv.. DET är fullt naturligt men det går att åtgärda dessa saker. Om du luktar illa efter du varit och tränat eller något liknande så duschar du ju? Du kletar på lite deo och sprutar på dig parfym. Det är fullt naturligt att lukta svett…. MEN det är också en grej som har kommit på senare år, att det är ofräscht att lukta illa. Så sluta komma med en sån kommentar som säger emot dig själv om man vrider och vänder på ord!”


Notera hur John CaptainBatman Strandberg tycker att det är helt naturligt och harmlöst att kommentera TJEJERS kroppar. Inte mäns. Inte hans kropp. Inte mäns utseende. Utan tjejers. Det gör alla. Det tragiska? Han har rätt. Det tar sig extremt många friheten att göra.


Jag satt igårkväll och försökte resonera med människor som hånade henne. Jag tänkte att människor kanske skulle komma på bättre tankar och förstå om man mailade dem och pratade om det. Ingen ångrade sig. Ingen tyckte att de gjorde fel. Ingen brydde sig det minsta lilla om hennes känslor och sa att hon, helt enkelt, får förstå att detta händer. Det var deras rätt att håna henne, och ärligt talat, var det inte egentligen vad hon ville? För varför annars väljer man att provocera människor så genom att ha orakade armhålor? Enligt dem var det en öppen provokation och hon förtjänade att hånas, för det var löjligt och äckligt av henne. Hon var en sån där “rabiat feminist” som bara “sökte uppmärksamhet”.

Att hon bara valt själv att inte raka armhålorna av helt oladdade skäl, exempelvis för att hon bara inte ville: Det fanns inte. Ingen ville ändra på vad de sa.

Så jag valde i detta läge att förändra min taktik. Om inte vanlig empati och medkänsla fungerade – Kanske skulle det då fungera att få folk att fundera på hur det skulle vara att vandra i hennes skor? Mina mail var utformade på två olika vis. I ett mail skrev jag att jag skulle hänga ut dem som fula om de inte bad om ursäkt, i ett annat sa jag att jag skrev en artikel om nätmobbing och att diskussionen från bilden skulle inkluderas. Jag bytte ut namnen i de olikas mail såklart.

Det enda var alltså trevligt, det andra inte så trevligt. Jag fick svar både under natten och idag. Låt oss börja med det mest positiva gensvaret jag fick.


Eftersom det resulterade i en mailkonversation på kanske 30 mail fram och tillbaks med den här individen där jag kallades rasist (pga. gorillakommentaren tydligen) dum i huvudet, otrevlig, respektlös och så vidare där jag avkrävdes offentliga ursäkter från hennes håll (hon skulle dock inte be om ursäkt till tjejen, jag sa att jag gärna skulle göra det om hon gjorde det, men det ville hon inte) så tänker jag inte citera allt, men tillslut kom vi fram till detta.

Hon skulle, utifall den här tjejen skickade henne ett trevligt snällt mail och visade sig vara en helt underbar individ kunna tänka sig att ändra sin beskrivning. Inte annars. Sedan laddade hon upp en bild på sin Facebookprofil där hon blåste upp kinderna och drog ut sina öron. Den där grimasen man gör för att se ut som en apa, eller i detta fall: En gorilla. Hon skrev “Till Hanna” på beskrivningen, mailade mig och sa att jag skulle använda den bilden på henne i artikeln. Jag antar att hon tyckte att det var en cool diss. Synd att hon inte tyckte att det var coolare att ändra sin beskrivning av tjejen till något sympatiskt och medmänskligt.

Det var alltså det mest medgörliga svar jag fick av alla. Här är de andra svaren:


“mmmHMMMM Hanna Fridén. På hitta står det att du bor på Hökesn gata i Stockholm… hmhmhm du ska se vad som kan hända om du försöker hänga ut mig lilla stumpan ;) Försök våga det…”

“äh vaddå. hon kan väl stå ut med det? är ju hennes val om hon väljer att tå åt sig. man MÅSTE faktiskt inte ta åt sig utan det väljer man själv. vi har yttrandefrihet i sverige så att hänga ut oss när vi har YTTRANDEFRIHET är for your information lagbrott. puss och kram.”

“Om man vet att man ska vara med i tv där tusentals kollar, så får man ju ta den smällen att folk diskuterar detta efteråt. För de flesta brukar oftast raka sig under armarna, det är väldigt motbjudande att ha det. Men visst folk har det ändå! Det är okej! Men då ska man också vara beredd på att det blir konsekvenser, TYCKER JAG! Visst det är la inte okej att mobbas över internet, men om det är han där killen som har lagt upp det (om det inte är ett fake konto), varför gjorde han det då när de flesta är emot? Han ville ju dra åt sig negativa kommentarer.

Om jag visste att det var hon själv som la upp bilden eller om jag skulle vara säker på att hon skulle se det så hade jag ju inte skrivit det.

Come on… Om det hade varit hon, så hade ju bara 1/10 av de som skrivit på bilden kommenterat. Det förstår du väl själv? Tycker detta är såhääääääääär löjligt, att ni gör en stor grej av det egentligen.”

“Hur långt tror ni att ni kommer att komma med dethär? Att publiera namn och bild, DET är mer patetiskt (Mobbarnas bilder och namn alltså, det är patetiskt att göra enligt denna tjej – Hanna) än själva bilden och kommentarerna.. Visst om ni tar allas texter och vad de tycker om bilden och de men hur löjligt är de inte att ni gör en sån sjukt stor grej av allting. Tror ni folk lär sig av detta, jag tror bara folk kommer bli irriterade och sura på er! Helt ärligt, så tror jag att folk kommer hålla med mig och bli sura på riktigt. Visst om ni själva gör en repotage med typ något diagram eller något men åhhhh fattar inte grejen…….”


“hotar du mig nu????? hallå bara för en BILD!!!!! ok visa vem du är på bilden ska se vem du är!!”


“Tagga ner, vi har ju bara lite roligt :) Haha orka bry sig om EN JÄVLA bild! Ni är ju helt rabiata och patetiska låt folk ha kul!!! Att hänga ut folk för det med namn och bild är faktiskt olagligt och jag kommer POLSIANMÄLA er för det HAHAHAHAHA. Känn på den  suckers… Låt folk ha kul och chilla.”


“det är lungt :) gör det! fett kul! vill bara påpeka att om du lägger upp en bild så gör du samma handling som jag har gjort?”

“jag googlade dig och JAG SKA HÄNGA UT DIG HAHAHAHA!!! jävla offer…”

“Det är väl inte mitt problem om hon inte kan sköta sin hygien. SUCK. Väx upp.”

“Vaddå jag jag ser ut som en gorilla??? DU är sjuk i huvudet! Hur kan man skriva så till en person man aldriog träffat?? Du vet inget om mig alls och jag har aldrig gjort dig någotning och du skriver till mig att jag ser ut som en gorilla!?! DU ÄR HELT SJUK I HUVUDET GÅ I TERAPI DITT ÄCKLIGA PSYKOPAT LÅT MIG VARA!”

Ingen, absolut ingen, var villig att ändra sig. Ingen av dem ansåg att de gjorde fel. Ingen ansåg att de förtjänade att citeras eller att deras offentliga diskussion på Facebook fick publiceras i något annat offentligt sammanhang. En av dem hotade mig.

På internet är det alltså tydligt. Om du bryter mot normen och inte följer det ideal som normen förespråkar: Då är det ditt eget fel. De som hånar, de gör inget fel. Man behöver inte stå till svars för det. Ansvaret ligger på den mobbade, inte på den som mobbar. Konformism är budskapet, och om du inte är konformist: Då jävlar, då JÄVLAR ska vi sätta dit dig.

Den här tjejen mobbas nu och trakasseras av hundratals personer. Tusentals människor hejjar på. Hennes brott? Hon ville bara inte raka sina armhålor.

Den ljusa sidan av saken är att det finns vi som står upp för henne. Hon ska veta att vi finns, och hon ska veta att vi inte låter detta stå okritiserat.

Hon ska veta att vi absolut inte står för en kultur där den som hånar förtjänar att stå fri från kritik och den utsatta tyst ska stå ut och ta det. Aldrig i livet. Oavsett. Vi är på din sida och stöttar dig, precis som vi stöttar alla andra som vill kunna vara fria i sitt utseende och faktiskt se ut precis som de vill.

Vi hejjar på dig tjejen. Du härliga, glada tjej i publiken i Melodifestivalen. Du är modig som vågar sticka ut trots att så många blir så arga. Så ursinniga av lite hår. Det är modigt. Det är tufft. Du förtjänar en applåd. Jag är på din sida och jag är inte ensam! Hejja!